2017 ANIMAATIOKURSSI

Animaatiokurssin opettajat Jukka ja Tom tekevät animaatiota Futuristinen purjehtija

Taideratas 3. luokkien kurssin ammattitaiteilijat, suunnitelma ja sisältö

Taideopettajina:
sarjakuvataiteilija Jukka Tilsa
taidegraafikko Tom Linkopuu

3.lk Taiderattaan kurssilla opitaan kuvaamaan pala-animaatio kameralla ja tietokoneella. Tausta ja hahmot valmistetaan erivärisistä kartongeista, joista leikataan saksilla animaation hahmot ja taustat. Yksityiskohtien lisäämiseen käytetään tusseja. Hahmot, taustat ja ideat kumpuavat sarjakuvamaisuudesta. Luokan oppilaat jaetaan 4-6 oppilaan tuotantoryhmiin.  Ryhmien lyhytanimaatiot kootaan yhteen luokan yhteiseksi animaatiovideoksi. Animaatiokurssi kehittää oppilaiden ryhmätyöskentelytaitoja ja omien luovien ideoiden työstäminen animaatiovideoksi. Oppilaat oppivat ymmärtämään länsimaisen mediakulttuurin taustoja ja kulttuurituotteita perehtyessään animaation tekemiseen.

Taiderattaan 2016 – 2017 teemana ovat Suomen tulevan 100 vuoden harrastukset. Kolmasluokkalaiset valmistavat Suomen tulevan 100 vuoden harrastukset muutaman silmäräpäyksen pituisia epookkeja tulevaisuuden Suomen 100 hienoimmasta harrastuksesta. Kurssin animaatiospektaakkelin työnimenä on Suomi harrastaa 100. Ennen varsinaisen kurssin alkamista oppilaat ovat kirjoittaneet lyhyen tekstin, synopsiksen, mitä harrastuksia Suomessa on 100 vuoden kuluttua 2117.

Jukka Tilsa ja Tom Linkopuu opettavat yhdessä samaan aikaan luokassa kolme kertaa 2 opetustuntia. Kurssin kesto on 6 oppituntia luokalle.

  1. opetuskerta 2 oppituntia

Luokanopettaja on etukäteen jakanut luokan kuuteen tuotantoryhmään, jotka ovat alustavasti miettineet mitä aikovat tehdä. Pohjana ovat ryhmän omat synopsit.

Jukka ja Tom esittelevät miten animaatiota tehdään. Kerrotaan kuinka pitkä animaatio voi olla n. 1-2 min, ja mitä on otettava huomioon, kun tehdään taustat ja hahmot. Tämän jälkeen käynnistetään luokan animaatiotuotannot ja kuuden oppitunnin tuloksena on luokan osuus animaatiovideosta Suomi harrastaa 100.

  1. kerta 2 oppituntia
    Jatketaan taustojen ja hahmojen valmistaminen. Tämän jälkeen ryhdytään viimeistään kuvaamaan.
  2. kerta 2 oppitunti
    Kuvausta jatketaan ja animaatiot valmistuvat kurssin päätteeksi. Animaatiot julkaistaan Taiderattaan sivustolla ja Suomi 100 tapahtumissa.

dpp_0007

kuva animaatiokurssilta 2011-2012

Oriveden 3.luokkien työskentelyvideot 2017

Lyhyet työvideot kertovat mainiosti miten tuotantoryhmien työskentelivät. Luokissa oli noin 5-7 työryhmää ja työryhmissä 2-4 oppilasta.

Kultavuoren koulu 3a luokan animaatiokurssi
https://youtu.be/LHSPm_hb7P0Rovastinkankaan koulu 3b luokan animaatiokurssi
https://youtu.be/cwhyWe6jnQcRovastinkankaan 3a luokan animaatiokurssi
https://youtu.be/tvitHzpHGr0
Kultavuoren koulu 3b luokan animaatiokurssi
https://youtu.be/H3DYEjvITg0Eräjärven koulun 3-4. luokan animaatiokurssi
https://youtu.be/g8kfojDWih4

 

Oriveden 3. luokkien animaatiot 2017

Luokkien työryhmien yksittäiset animaatiot koottiin lopulta yhteen, ja niistä tuli noin parin minuutin lyhytvideoita.

Hirsilä 3-4. luokan animaatiot
https://youtu.be/1GphYx5CO5YKultavuoren koulu C luokan animaatiot
https://youtu.be/8k4ib0kdBOQKultavuoren koulu 3b luokan animaatiot
https://youtu.be/tjh-Qm6QonYRovastinkankaan koulu 3a luokan animaatiot
https://youtu.be/gNyXEZYDD1Y
Rovastinkankaan koulu 3b luokan animaatiot
https://youtu.be/yaem1oXA8YAKarpinlahden koulun 3-4. luokka
https://youtu.be/ZbwzkbiRwTcKultavuoren koulun 3a luokan animaatiot
https://youtu.be/iB44O4ZEGzwEräjärven koulu 3-4. luokan animaatiot
https://youtu.be/wh4fR8nK42w

 

Kommentteja oppilaita, luokanopettajilta ja animaatiokurssin ohjaajilta

Animaatiokurssin opettajat Jukka Tilsa ja Tom Linkopuu pitivät kurssin menosta ja tohinasta kaikin puolin. Mukavaa oli, kun kurssiin osallistujat oppilaat ja opettajat olivat etukäteen valmistautuneet.  Kaikki olivat 100 % mukana tekemässä animaatioita. Aikaa oli niukasti, mutta toisaalta olennainen asia tuli selväksi kaikille eli miten animaatioita tehdään.  Muutama ryhmä sai ääniraidat animaatioihinsa liitettyä, joka oli aika hyvin.

Kurssin päättymisen jälkeen lähetettiin opettajille ja oppilaille viiden kohdan kysely, johon tuli seuraavat yhdessä tehdyt vastaukset.

 

Karpinlahden koulu 3-4 luokanopettaja Kaija Laine:

1. Oliko animaatiokurssin toteutus ja sisältö sopiva 3. luokalle?
TOTEUTUS OLI OK. SISÄLTÖ OK.
2. Mitä pidit kurssista?KIVA, IHAN OK, TODELLA KIVA, SAIRAAN KIVA.
3. Kysele oppilailta mitä he pitivät animaatiokurssista. Arvio mitä he yleisesti pitivät animaatiokurssin tunneista ja kirjaa muutama kommenttiheiltä.
4. Onko ehdotuksia mitä voisi olla Taiderattaan tulevien kurssien sisältö?
LISÄÄ ANIMAATIOTA, MAALAUSJUTTUJA, SIRKUSTA, PELIEN TEKEMISTÄ
5. Taiderattaan kurssit ovat 3. ja 5. luokilla ja kurssien sisällöt vaihtuvat vuosittain. Onko tämä toimiva ratkaisu?
OK

Hirsilän koulu 3-4 luokka luokanopettaja Marja-Riitta Heiskanen:

Lapsilla oli pelkkää positiivista sanottavaa animaatiokurssista. Toteutus ja sisältö olivat sopivat 3.-4.-luokkalaisille myös minun mielestäni. Oppilaiden mielestä kurssi oli kiva ja hauska. Kuvien ottaminen oli mielenkiintoista ja taustöiden tekeminen hauskaa. Lasten mielestä kurssi olisi voinut olla pidempi. Ehdotuksia uusien taiderataskurssien sisällöiksi tuli seuraavasti: Tanssikurssi, näytelmäratas ja öljyvärimaalaus.

Yhdysluokan kannalta on hyvä, että sisällöt vaihtuvat vuosittain. Mielestäni ei kuitenkaan ole välttämätöntä vaihtaa sisältöjä vuodesta toiseen. Samat sisällöt voisivat toistua 2-4 vuoden syklissä.

Kultavuoren koulu 3a luokanopettaja Eero Toivonen:

1.  Animaatiokurssi oli juuri sopiva kolmosille. Töistä ja työskentelystä on puhuttu paljon koululla jälkikäteen ja pelkästään positiivisessa mielessä.
2. Hyvä ja mielenkiintoinen kurssi, joka vedettiin ammattitaitoisella otteella.
3. ”tosi kiva juttu”, ”yllätys kuinka helppoa tekeminen oli”, ”poikkesi mukavasti normaaleista tunneista”, ”kaikki osallistuivat, jopa pojat”.
4. ja 5. Animaatiokurssin voisi pitää ohjelmassa.

Kultavuoren koulu 3b luokanopettaja Marika Majander:

1. Sisältö ja toteutus sopivat hienosti 3.luokalle. Teimme etukäteen sarjakuvatyyliin”kuvakäsikirjoitukset”, joka helpotti työskentelyprosessia paljon. Oppilaat saivat siinä suunnitella jo juonen ja hahmoja animaatioilleen.  Kaksi ohjaajaa + ope oli juuri sopiva määrä ohjausta luokalle, jossa kuitenkin apua tarvitaan vielä paljon.
2. Pidin kyllä paljon, oli kiva tehdä animaatiota ammattilaisten kanssa, itsekin olen tehnyt, mutta tekninen toteutus on oppilaiden kanssa aina haastavaa yksin tehdä.
3. Oppilaat pitivät paljon animaation teosta ja kokivat sen palkitsevana.
4. Mielestäni taideratas on jo mukavan monipuolinen. Sisällöt ovat mukavasti sellaisia, mitä opettajan on hankala ehkä yksin toteuttaa (ellei satu olemaan ekspertti juuri sillä alalla), jolloin työskentely rikastuttaa koulutyötä paljon.
5. Vaihtelu on varmasti ihan toimivaa. Tosin uskoisin, että suurin osa 3.luokkalaisista valitsisi juurikin animaation tekemisen.

 

Animaatiokursseja on ollut Taiderattaassa aikaisemmin:
2013 – 2014 5. luokille https://youtu.be/klrjNISP53k
2011 – 2012 1. luokille https://youtu.be/eSFTqAsq-R8

Seuraavassa linkissä esitellään miten animaatiota tehtiin kouluissa 2014 https://youtu.be/8q1ja4_WKtc

Jukan ja Tomin animaatio