2016 GRAFIIKKAKURSI

2016 kevät Colalitografiakurssi

kirjasro_2016

Taiderattaan kevätnäyttely 2016,  Oriveden kirjastossa 9.5.–20.5.2016

Kolmansien luokkien colalitografiakurssin viimeiset työt valmistuivat, kun Kultavuoren 3b luokan kurssi päättyi huhtikuun lopulla. Oppilaiden grafiikan vedokset ovat nähtävillä Oriveden kirjastossa toukokuun aikana kirjastossa maanantaista torstaihin klo 10–19, perjantaina klo 10–17 ja lauantaina klo 10–14.

Kurssin teemana oli sirkus, josta oppilaat ovat tehneet persoonallisia ja graafisia töitä. Esillä on toinen toistaan upeimpia colalitografiatekniikalla tehtyjä grafiikanvedoksia. Eräjärven, Hirsilän, Karpinlahden, Kultavuoren ja Rovastinkankaan koulujen yli sadan kolmannen luokan oppilaan töitä voi käydä katsomassa kirjaston aukioloaikoina 20.5. lauantaihin klo 14 asti.

20160203_113945

Grafiikankurssin opettajina toimivat kuvataiteilija Laura Lehtinen ja taidegraafikko Tom Linkopuu. Opetustunteja on kolme kertaa kaksi tuntia, yhteensä 6 opetustuntia jokaiselle 3. luokalle. Grafiikankurssilla opetetaan kolalitografia perusteet.

Ensimmäisellä kerralla oppilaille esitellään mitä on taidegrafiikka. Kerromme minkälainen tekniikka on colalitografia. Katsomme yhdessä esittelyvideot, jonka jälkeen oppilaat tekevät omia luonnoksia aiheesta sirkus. Jokainen valitsee omista luonnoksistaan yhden tulevaksi grafiikantyöksi. Toisella ja viimeisellä kerralla oppilaat piirtävät ja vedostavat sopivan määrän vedoksia. Viimeisellä kerralla opitaan myös miten taidegrafiikassa merkitään vedokset.

Grafiikantekniikat luokitellaan syvä-, koho-, serigrafia- ja laakatekniikkaan. Esimerkiksi kuivaneulapiirros syväpainotekniikalla, puupiirros on piirretty kohopainotekniikalla ja serigrafiassa on käytetty erityistä seulaa piirroksen vedostamiseen paperille. Colalitografia on laakapainotekniikka, jossa alumiinilevylle telattu rasvapitoinen painoväri on samassa tasossa kuin levylle värittömäksi jääneet alueet. Rasvainen painoväri tarttuu alumiinilevylle ainoastaan liiduilla piirrettyihin kohtiin, kun levyn pinta on kostutettu vedellä.

Opettajien ja oppilaiden arviointeja colalitografiakursista

”Oli todella mukava projekti. Lapset olivat innoissaan ja pääsivät tutustumaan uusiin tekniikkoihin. Hyvä, että oli teiltä kaksi ihmistä, niin toimi isonkin porukan kanssa. Kiitokset teille ja tervetuloa vastakin vetämään taideratasta!”
Saija Roos, Kultavuoren koulu 3a luokanopettaja

Kultavuoren 3a luokan oppilaat:
– Aika vaikeeta, mutta lopputulos oli hieno
– Kivaa, että työt menee näyttelyyn
– Aluksi luulin, että on tylsää, mutta olikin kivaa.
– Kiva, että oli erilaista.
– Hauskaa kun sai päättää millaisen tekee.
– En tykännyt, koska en tykkää piirtämisestä
– Jännää, kun ei aluksi tiennyt millainen tulee.
– Oppi paljon uutta.
– Haju oli ärsyttävä.
– Kolaan laittaminen oli kivaa.
– Tosi, tosi, tosi kivaa!

”Kokonaisuudessaan kurssi oli mielestäni onnistunut, vaikka aikataulu oli melko kiireinen opettajan näkökulmasta katsoen. Kurssi oli suunniteltu hyvin ja myös luokanopettajaa ohjeistettiin hyvin, jotta puolestani osasin auttaa oppilaita. Oli myös hyvä, että saimme tällaisen kurssin koulullemme, sillä ilman sitä tuskin tällaista olisi tullut kokeiltua. Myös oppilaat saivat uuden kokemuksen. Oppilaat olivat kurssiin todella tyytyväisiä.” -Johanna Mäkitalo, Rovastinkankaan 3a luokanopettaja.

Rovastinkankaan 3a luokan oppilailta:
”Oli kivaa. Haluaisin, että kurssi olisi uudelleen. Opin uusia asioita miten voi piirtää ja mitä kaikkea voi tehdä.”
”Minä opin, että Coca-Colaakin voi käyttää taiteessa.”
”Haluaisin uudelleen, oli tosi kivaa! Tykkäsin.”
”Oli kivaa ja opin uutta!”

”Se oli mukavaa vaihtelua koulutyöhön. Tässä toteutui taas hyvin opetussuunnitelman tavoite yhteistyöstä koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Saimme tehdä töitä oikeiden taiteilijoiden johdolla. Ohjaajien innostus oli sytyttävää.
Hirsilän 3.-luokkalaiset olivat tyytyväisiä taiteilijoita. Heistä oli hauskaa kokeilla erilaisia työskentelytekniikoita. Erityisesti prässin käyttäminen oli kiinnostavaa. He kiittelivät ystävällisiä ohjaajia.
4.-luokkamme on kaikkeen kriittisemmin suhtautuva ryhmä. He olisivat halunneet valita työn aiheen itse. Sirkus kaikessa laajuudessaan tuntui heistä liian tarkasti rajatulta aiheelta. Grafiikka työtapana ei innostanut 4.-luokkalaisia. Heistä kolmiulotteinen työskentely tuntuu kiinnostavammalta. Toisaalta kaikkia ei voi koskaan miellyttää eikä se ole koulussa tarkoituskaan. 4.-luokkalaisetkin saivat kokeilla tekniikkaa, jota eivät ollenkaan tunteneet ennalta ja näin oppia jotakin uutta.” -Marja-Riitta Heiskanen Hirsilän koulun 3-4. luokanopettaja

”Kurssin tavoitteet saavutettiin ja ylitettiin reilusti. Oppilaat ja opettajat olivat alusta loppuun asti hyvällä hengellä mukana kurssilla. Vedokset olivat onnistuneita ja uusi tekniikka otettiin hyvin haltuun sekä omaksuttiin myönteisesti vastaan. Oppilaat olivat innostuneita ja ahkeria, mikä oli erittäin antoisaa myös meille taiteilijoille. Kurssin aikana oppilaat pääsivät myös kokeilemaan jotain mukavuusalueensa ulkopuolelta sekä kehittivät kykyään yhteistyöhön ja ongelmanratkaisuun. Samalla he oppivat taiteilijan työskentelytavoista ja -menetelmistä. Kaiken kaikkiaan voi sanoa kurssin onnistuneen.” – Grafiikanopettajat Laura Lehtinen ja Tom Linkopuu

Kuvia oppilaiden colalitografiavedoksista

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

 

Rovastinkankaan koulun 3a luokan grafiikankurssilta mikrovideo


Mikrovideoita colalitografiatekniikan työvaiheista

 

Eräjärven koulu Anna Ristaniemi 3-.4. luokka torstai 11.45–13.00 11.2 18.2 & 25.2
Hirsilän koulu Marja-Riitta Heiskanen 3.-4. luokka perjantai 9.20–11.00 12.2. 19.2. & 26.2.
Karpinlahden koulu Kaija Laine, 3.-4. luokka keskiviikko 8-10 20.1., 27.1. & 3.2.
Kultavuoren koulu Saija Roos 3a keskiviikko 9.15–11.00 10.2 17.2 & 24.2
Kultavuoren koulu Kirsi Salonen 3b luokka keskiviikko 9.15–11.00 6.4., 13.4. & 20.4.
Kultavuoren koulu Kati Palsinajärvi C luokka sama kuin 3. luokalla
Rovastinkankaan koulu Johanna Mäkitalo 3a ja 3c keskiviikko 11–12.45 20.1., 27.1. & 3.2.
Rovastinkankaan koulu Tuure Lindèn 3b tiistai 9.00–10.30 19.1., 26.1. & 2.2.
Rovastinkankaan koulu Tuulikki Löppönen 1-3c oppilas yhdessä joko 3a ta3b kanssa. 3a kanssa 1 oppilas