2017 KÄSITYÖKURSSI

viiksiprintti

Taideratas 5.lk kurssin ammattitaiteilijat, suunnitelma ja  sisältö

Taideopettajina:
ohjaustoiminnan artenomi Anna Puolakka
tekstiiliartesaani Sirpa Salminen
Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsästä, Oriveden taitokeskukselta

Viidesluokkalaiset tulevat Taiderattaassa tutustumaan käsityön ja muotoilun maailmaan. Kolmen opetuskerran aikana pohditaan tunnusmerkkien ja logojen merkitystä, omia kiinnostuksen kohteita, omaa elementtiä josta muodostetaan oma merkki, symboli. Omasta merkistä tehdään pieni tuotesarja: riipus/avaimenperä ja printtikuvio. Omaa tunnusta käytetään leimasimen tekemisessä, jolla painetaan oma kangas. Kankaanpainossa tutustutaan kankaankuviointiin, printtiraportin muodostumiseen eli kuvion sommitteluun. Painettava kangas on trikoota, josta ommellaan tuubihuivit.

Oman symbolin ja painoleimasimen suunnittelussa tutustutaan suomalaiseen muotoiluun ja kuvataiteeseen mm. 100-juhlavuottaan viettävän Aimo Tukiaisen mitaleihin, joissa on pienillä eleillä vietetty paljon. Nykyajan tuotemerkeillä ja brändeillä on suuria merkityksiä nuorisolle, pohdimme yhdessä mistä ne muodostuvat ja mitä mikäkin merkki viestittää. Mitä nuori haluaa viestiä omalla merkillään? Millaisen viestin haluaa antaa itsestään, tai vaihtoehtoisesti tulevaisuuteen?

  1. Opetuskerta 2 oppituntia

– Tutustutaan symboleihin, merkkeihin, pohditaan, luonnostellaan ja suunnitellaan oma merkki. Merkistä muotoillaan riipus, itsekovettuvasta massasta. Aloitetaan leimasimen työstäminen

  1. Opetuskerta 2 oppituntia

-Tutustutaan printtikuvion tekemiseen ja pohditaan miten kuviot näkyvät valmistettavasta tuotteesta, suunnitellaan sommittelu kankaalle. Valmistetaan leimasin ja valmistellaan kangas painoa varten.

  1. Opetuskerta 2 oppituntia

-Painetaan kangas edellisellä kerralla tehtyjen suunnitelmien mukaan, kiinnitetään väri silittämällä ja ommellaan huivi.

kasityokurssi-2017

 

 

Käsityökursseja on ollut aikaisemmin 2013–2014  ja 2010–2011

http://www.osko-orivesi.fi/osko/wp-content/uploads/2014/12/Taideratas-2008-151.pdf

värjäys_2010_058

kuva käsityökurssilta  Karpinlahden koululta 2010–2011